wtorek, 31 maja 2016

Zdrowe odżywianie – od czego zacząć? Czarna lista




Zrób mały eksperyment – zapytaj pierwszą napotkaną osobę czy chciałaby w zdrowiu fizycznym i sprawności umysłowej dożyć 120 lat – z pewnością ta osoba odpowie twierdząco. 
Poinformuj ją, że zdrowie zaczyna się na talerzu – bo jedzenie ma znaczenie. 
Zdrowe odżywianie to podstawa funkcjonowania naszego organizmu, nie słyszano bowiem o nikim, kto na co dzień żywiłby się przysłowiowymi hamburgerami zapijanymi colą i dożyłby na takim żywieniu sędziwego wieku w pełnym zdrowiu i jasności umysłu. Zapewne usłyszysz: „tak, chcę się zdrowo odżywiać, ale nie wiem od czego zacząć”.


Zatem od czego zacząć? Kiedy już podjęta zostanie decyzja, że chcemy „wyjść z matrixa” i dołączyć do grupy ludzi mających jak największe szanse na długowieczność i bycie przewlekle zdrowym – przystępujemy do działania.
Działaniem numer 1 jest porządek w lodówce i kuchennych szafkach!


Oto czarna lista 20 produktów, które powinny zniknąć z Twojej kuchni i wylądować w koszu.



1. Wszelakiej maści faszerowane konserwantami i polepszaczami smaku przetwory mięsne i rybne (gotowe wędliny, sałatki rybne itd.), wszelkie produkty puszkowane (mięsa, ryby, warzywa), smalec

2. Kostki rosołowe z glutaminianem sodu (prawie wszystkie obecne na rynku)

3. Zupki w proszku, proszkowane dressingi do sałatek, fixy do dań obiadowych, przyprawy do kurczaka, kisiele, budynie, galaretki itp.

4. Proszkowane i płynne przyprawy z glutaminianem sodu (Kucharek, Vegeta, Jarzynka, Maggi), syntetyczne aromaty do ciast, cukier wanilinowy itp.

5. Kupne ketchupy, majonezy, sosy, dressingi itp.

6. Margaryny i mixy margaryn z masłem

7. Smarowidła napakowane rafinowanymi tłuszczami i białym cukrem (typu Nutella, Snickers itp.)

8. Dżemy, syropy i konfitury słodzone białym cukrem

9. Czipsy, chrupki, orzeszki w karmelu i tym podobne „pogryzanki”

10. Biały cukier i jego przetwory (zapasy słodyczy, czekoladek, ciastek i tym podobnych) oraz syntetyczne słodziki

11. Sól rafinowana biała

12. Rafinowane oleje roślinne

13. Biała mąka i jej przetwory (pieczywo i makarony z białej mąki, krakersy, słone paluszki, sucharki itp.)

14. Biały ryż

15. Kupne gotowe płatki śniadaniowe i kupne gotowe musli

16. Mrożone frytki, pizze, hamburgery, paluszki rybne i kupne lody

17. Napoje gazowane, energetyzujące, soki w kartonach, napoje alkoholowe

18. Słodzone białym cukrem jogurty owocowe, serki homogenizowane, maślanki i kefiry smakowe

19. Jajka – o ile nie były kupione bezpośrednio „od gospodarza” (nie zniosły je kurki żyjące na wolności)

20. Mleko UHT, serki topione, śmietanki UHT,  wszelkie przemysłowo przetworzone produkty nabiałowe

Po takiej operacji możemy stwierdzić, że w zasadzie nie mamy nic do jedzenia :)

Będziecie w błędzie: otóż jedynie i wyłącznie to, co właśnie się ostało w szafkach i lodówkach po tym armageddonie TO JEST PRAWDZIWE JEDZENIE!
Na drugi dzień (albo i tego samego, bo po co czekać) idziemy do sklepu ze zdrową żywnością oraz do warzywniaka i robimy zdrowe zakupy.

A jakie – przeczytacie proszę <tutaj>


Pobrano z : http://www.akademiawitalnosci.pl/zdrowe-odzywianie-od-czego-zaczac-czarna-lista/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz