czwartek, 5 maja 2016

Syrop z pokrzywy



Wiosną warto zbierać pokrzywę, której pozytywne, lecznicze działanie jest ogromne.
Ciepłe herbatki, syropy czy też winka z pokrzywy znakomicie wzmacniają i odtruwają organizm.
Warto je stosować szczególnie przy anemii, gdyż pokrzywa znakomicie odżywia i oczyszcza krew, przywracając energię osłabionemu organizmowi.
IMG_9497 (3)
Działa oczyszczająco, pomaga w dolegliwościach układu moczowego oraz przy kamieniach nerkowych.
Warto korzystać ze świeżej pokrzywy wiosną, a jesienią czy zimą przygotowywać domowe lekarstwa z suszonej, której zapas zawsze warto mieć w domu.
IMG_0061 (2)

Syrop z pokrzywy

świeża posiekana pokrzywa 5 dużych garści
woda ok. 6-7 szkl.
miód 0,5 litra
IMG_0076 (2)
Pokrzywy układamy na papierze, aby wyszły robaczki, po czym delikatnie płuczemy wodą i osuszamy.
Polecam użyć do tego celu suszarki-wirówki do sałaty.
Pokrzywę siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu.
Gotujemy ok. 15 minut, po czym odstawiamy na godzinę pod przykryciem do naciągnięcia.
Następnie przecedzamy na sitku, a wywar stawiamy na małym ogniu do ponownego zagotowania.
Dodajemy miód i ogrzewamy ok. 5 minut.
IMG_0066 (2)
Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych goracą wodą słoiczków lub butelek.
IMG_0062 (3)
Polecam gorące słoiczki z syropem włożyć do papierowego kartonika, owinąć dokładnie bardzo grubym kocem i pozostawić na następny dzień do wystudzenia.
Syrop stosujemy 3-4 razy dziennie dodając 2-3 łyżki do ciepłej ziołowej herbatki lub do ciepłej wody. 
pobrano z : https://ciasnakuchnia.com/2016/04/23/syrop-z-pokrzywy-2/
IMG_0055 (2)
IMG_9600 (2)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz