Syrop z pokrzywy
Wiosną warto zbierać pokrzywę, której pozytywne, lecznicze działanie jest ogromne.
Ciepłe herbatki, syropy czy też winka z pokrzywy znakomicie wzmacniają i odtruwają organizm.
Warto
je stosować szczególnie przy anemii, gdyż pokrzywa znakomicie odżywia i
oczyszcza krew, przywracając energię osłabionemu organizmowi.
Działa oczyszczająco, pomaga w dolegliwościach układu moczowego oraz przy kamieniach nerkowych.
Warto
korzystać ze świeżej pokrzywy wiosną, a jesienią czy zimą przygotowywać
domowe lekarstwa z suszonej, której zapas zawsze warto mieć w domu.
Syrop z pokrzywy
świeża posiekana pokrzywa 5 dużych garści
woda ok. 6-7 szkl.
miód 0,5 litra
Pokrzywy układamy na papierze, aby wyszły robaczki, po czym delikatnie płuczemy wodą i osuszamy.
Polecam użyć do tego celu suszarki-wirówki do sałaty.
Pokrzywę siekamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu.
Gotujemy ok. 15 minut, po czym odstawiamy na godzinę pod przykryciem do naciągnięcia.
Następnie przecedzamy na sitku, a wywar stawiamy na małym ogniu do ponownego zagotowania.
Dodajemy miód i ogrzewamy ok. 5 minut.
Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych goracą wodą słoiczków lub butelek.
Polecam
gorące słoiczki z syropem włożyć do papierowego kartonika, owinąć
dokładnie bardzo grubym kocem i pozostawić na następny dzień do
wystudzenia.
Syrop stosujemy 3-4 razy dziennie dodając 2-3 łyżki do ciepłej ziołowej herbatki lub do ciepłej wody.
pobrano z : https://ciasnakuchnia.com/2016/04/23/syrop-z-pokrzywy-2/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz