Zawsze
gdy mam ochotę na najszybsze lody na świecie, do tego wegańskie i tylko
z jednego składnika, sięgam po lody z zamrożonych bananów. W tym wpisie
dowiecie się jak je przyrządzić i poznacie kilka porad, które sprawią,
że będą to najlepsze lody na świecie.
Wegańskie
lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską
śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców,
a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu
zamrożone owoce w soku owocowym.
Jak zrobić najlepsze wegańskie lody z bananów?
Najprostszym
sposobem na lekkie i puszyste lody jest dobre napowietrzenie masy. Robi
się to najcześciej wielokrotnie mieszając masę, która po kilku
godzinach i kilkunastu mieszaniach jest puszysta i zamrożona gotowa
w postaci lodów. Jednak inną metodą jest zmiażdżenie zamrożonej już masy
w mocnym blenderze z tamperem (popychaczem), który spycha zamrożone
bryły ku ostrzom. Czym dłuższe miksowanie, tym lody lepiej
napowietrzone.
Właśnie
dzięki tej metodzie lody z zamrożonych bananów, popularne nana
icecream, bądź nicecream, są lekkie i puszyste, a dowolne składniki,
które do nich dodacie wpłyną dodatkowo na ich walory smakowe. Można
dorzucić zamrożonych truskawek, bądź nawet zamrożonego musu
truskawkowego w foremkach na kostki lodu – tak właśnie robię lody
truskawkowe w środku zimy ;)
Jakie banany będą najlepsze?
Dojrzałe,
ale nie za bardzo. Najlepsze będą takie, które mają już brązowe, lub
czarne kropki na mocno żółtej skórce, dokładnie takie, jak na zdjęciu
tytułowym. Będą one idealnie kremowe i bardzo słodkie. Zielone
kompletnie się nie nadają, ponieważ przez skrobię są gorzkie i twarde.
Kompletnie czarne banany, które bez problemu można używać do wypieków,
tutaj będą zbyt wodniste.
Jak pokroić i zamrozić banany?
Na pewno
nie całe i nie w skórce ;) Bo będzie wtedy niemały problem… Dojrzałe
banany obierz ze skórki i pokrój na 1cm plasterki, następnie przełóż
do foliowej torebki i ułóż płasko w zamrażalniku. Po około 1-2 godzinach
można lekko uderzyć w zamrożone banany, wtedy wszystkie oddzielą się
jeden od drugiego, co ułatwi potem wyjmowanie konkretnych, pożądanych
porcji.
Banany ciemnieją?!
Czasem
zdarza się, że banany zdążą najpierw ściemnieć w zamrażarce, przed tym
jak się zamrożą – dlatego polecam skropić je świeżym sokiem z cytryny,
co znacząco spowolni ten proces.
Jakich dodatków użyć?
Najlepsze
są sezonowe owoce, które po prostu trzeba zamrozić i zmiksować razem
z bananami. Przydadzą się truskawki, maliny, porzeczki i jeżyny,
ale również ananas, arbuz i mango. Do niektórych będzie pasować idealnie
ekstrakt waniliowy, bądź miąższ z wanilii, a do niektórych porządna
garść świeżej mięty.
Co jeśli nie mam mocnego blendera?
Bananowe
lody można również przyrządzić w blenderach ręcznych z nasadką o nożach
w kształcie litery S i o ile może nie wychodzą z niego super twarde
i ładnie formujące się w gałki lody, to wyjdzie zdecydowanie pyszny
lodowy, mrożony deser. Przydatne są również wąskie i wysokie pojemniki
dołączane do ręcznych blenderów, w których zdecydowanie łatwiej miksuje
się zamrożone owoce. Jeśli Twój blender niedomaga możesz również
po prostu odczekać parę chwil, aż zamrożone banany zaczną zwiększać
swoją temperaturę i powoli się rozmrażać, aż blender będzie w stanie
w końcu sobie z nimi poradzić! Dodatek mleka kokosowego, bądź odrobiny
sojowego, zdecydowanie pomoże mikserowi blendować banany.
Jak je podać?
Najprościej
prosto w misce, z masą dodatkowych owoców, orzechów i kokosowej bitej
śmietany. Albo w wafelku z kolorową posypką i sosem porzeczkowym. Pełna
dowolność!
Lody bez przepisu
Do tego wpisu nie ma przepisu, bo zwyczajnie trzeba tu zblendować mocnym blenderem zamrożone lody (najlepiej używając popychacza, który spycha banany w kierunku ostrzy), a następnie dodać do nich ulubione bajery. Na jedną średnią porcję wystarczą 2 – 3 banany. Ale zróbcie od razu dwie…Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśnebanany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Moje ulubione to czyste mrożone banany, orzechy laskowe i syrop klonowy, wymiatają.
Sprawdźcie też wersję z mrożonym jarmużem, najzdrowsze lody świata.
Pobrano z :
http://ervegan.com/2015/08/najlepsze-weganskie-lody-krotki-poradnik-o-lodach-z-bananow/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz