Ten bardzo prosty przepis czerpie swoją inspirację z wszechobecnych lodów z bananów.
Jest idealny jako mrożony deser na upały, ale też świetnie nawodni organizm!
Jest idealny jako mrożony deser na upały, ale też świetnie nawodni organizm!
Jeżeli Waszym ulubionym napojem
na gorące dni jest klasyczna woda z plastrami ogórka i kostkami lodu,
ten pomysł na pewno Wam się spodoba. Już nie wspomnę o tym, jak mało
kalorii ma taki sorbet!
Składniki na kilka porcji lodów:
około 500g ogórków gruntowych
sok z 1 małej cytryny
2 łyżki syropu ryżowego (opcjonalnie)
spora garść listków świeżej mięty
około 500g ogórków gruntowych
sok z 1 małej cytryny
2 łyżki syropu ryżowego (opcjonalnie)
spora garść listków świeżej mięty
1.
Ogórki porządnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się nadmiaru
pestek, a następnie pokrój ogórki na małe kawałki w kostkę. Przełóż je
do woreczka foliowego do zamrażania i przełóż do zamrażalnika, najlepiej
na całą noc, aż porządnie się zamrożą.
2. Zamrożone kawałki ogórków przełóż do naczynia wysokoobrotowego blendera, dodaj świeże listki mięty, sok z cytryny i syrop ryżowy. Odczekaj kilka minut, aż ogórki przestana być twardą bryłą lodu.
3. Całość zmiksuj na maksymalnych obrotach miksera ugniatając masę popychaczem.
4. Podawaj ze startą skórką cytrynową i listkami mięty, ewentualnie z dodatkowym syropem ryżowym. Smacznego!
2. Zamrożone kawałki ogórków przełóż do naczynia wysokoobrotowego blendera, dodaj świeże listki mięty, sok z cytryny i syrop ryżowy. Odczekaj kilka minut, aż ogórki przestana być twardą bryłą lodu.
3. Całość zmiksuj na maksymalnych obrotach miksera ugniatając masę popychaczem.
4. Podawaj ze startą skórką cytrynową i listkami mięty, ewentualnie z dodatkowym syropem ryżowym. Smacznego!
Pobrano z: http://ervegan.com/2015/07/mietowy-sorbet-z-ogorka/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz