Warzywna zupa z pokrzywą
Pokrzywa to cudowna roślinka, którą warto stosować zarówno leczniczo, kosmetycznie, ale także jako produkt kulinarny.
Zawiera wiele cennych składników przez co jest swego rodzaju multiwitaminą i odżywką dla organizmu.
Warto stosować ją szczególnie wiosną, aby zregenerować osłabiony organizm po zimie.
Możemy
wykorzystać ją do produkcji syropów, winek, jako płukankę do
zniszczonych włosów, wyciskać z młodych liści sok, parzyć herbatkę lub
dodawać do potraw.
Dzisiaj
proponuję Wam banalnie prostą warzywną zupkę z dodatkiem świeżej
pokrzywy, którą również można łączyć z mniszkiem lekarskim, dzięki czemu
zupka będzie jeszcze bogatsza.
W
okresach jesienno-zimowych warto dodawać do zup również suszoną pokrzywę
lub herbatkę z pokrzywy, wzmocni ona organizm i uzupełni witaminy.
Podczas
zrywania pokrzywy starajmy się ucinać górne części, około 10-15 cm. i
oczywiście używać dobrych rękawiczek, aby nie poparzyć dłoni.
Warzywna zupa z pokrzywą
marchew 5 szt.
pietruszka 2 szt.
seler 1 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaczki
duży talerz świeżej posiekanej pokrzywy
słodka śmietana
liście laurowe, ziele angielskie
lubczyk, majeranek
świeży koriander, natka pietruszki
świeża bazylia
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinach, a następnie obieramy.
Warzywka obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, całość zalewamy zimną wodą (ok. 2,5 litra) i stawiamy na ogniu.
W
trakcie gotowania dodajemy lubczyk, majeranek, a gdy warzywa będą prawie
miękkie wrzucamy umytą, odsączoną i posiekaną pokrzywę.
Gotujemy kilka minut, a następnie zabielamy delikatnie śmietaną.
Na
koniec wrzucamy obrane, pokrojone na mniejsze części ziemniaczki,
posiekany koriander, natkę pietruszki, świeżą bazylię, a całość
doprawiamy solą i pieprzem.
Zupka znakomicie smakuje z jajkiem na twardo, które będzie dodatkową dawką energii.
pobrano z : https://ciasnakuchnia.com/2016/04/21/warzywna-zupa-z-pokrzywa/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz