niedziela, 19 czerwca 2016

Żyworódka pierzasta – roślina zapomniana – to dar na „wszystko”

Żyworódka pierzasta

Hodowana  na parapecie zapewni żywą aptekę w domu.
Niepozorna, wieloletnia roślina doniczkowa o żywo-zielonych , soczystych , sercowato ukształtowanych liściach .


Na postrzępionych brzegach liścia wyrastają miniaturowe nowe roślinki z korzonkami gotowe ( po opadnięciu na grunt) do dalszego rozmnażania.Surowcem leczniczym są liście zawierające, oprócz  flawonoidów i witaminy C, bogactwo mikroelementów takich jak: wapń, potas, magnez, selen, glin, krzem, mangan i miedź. Przez bogactwo tychże składników wykazuje szeroki zakres działań leczniczych
:
  • bakteriobójcze i wirusobójcze( profesor Aleksander Ożarowski jeden z największych autorytetów w dziedzinie zielarstwa  na temat działania i zastosowania żyworódki napisał tak: ”Działanie- sok wyciśnięty z liści lub miazga mają wiele cennych właściwości leczniczych, stosuje się je zewnętrznie na skórę lub błony śluzowe” Bakterio-grzybo-wiruso-bójcze działanie jest skierowane przeciw różnym drobnoustrojom chorobotwórczym ,a nie powodującym zmian chorobowych. Badania wykazały niszczące działanie żyworódki na szczepy bakterii ropotwórczych(gronkowce, paciorkowce) Udowodniono również hamowanie niektórych pleśni i drożdży.
  • wzmacnia system obronny
  • poprawia pamięć
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wzmacnia serce
  • reguluje układ krążenia
  • szczególnie pomocny  w leczeniu wszelkich zmian skórnych ,jak: oparzenia ,owrzodzenia, trudno gojące się rany, odleżyny, ukąszenia po owadach, trądzik , wrzody, czyraki, wszelkie stany zapalne skóry, obrzęki, blizny pooperacyjne, pęknięty naskórek rąk czy pięt
  • skuteczny w paradentozie i zapaleniu spojówek
  • pomocny w  bólach zębów i uszu
Przepis na nalewkę, nalewki.

Przepis na nalewkę:
Liście rośliny umyć, zawinąć w papier i przechować w lodówce siedem dni .Po tym czasie wycisnąć sok, przesączyć przez gazę lub sito i do 1/5 objętości soku dodać 4/5objętości spirytusu.   

Kilka zastosowań
  • Kaszel- kilka razy dziennie żuć liść połykając sok po jedzeniu
  • Podobnie przy  Anginie ( nie należy popijać).Uczucie zdrętwienia  mija po kilku sekundach
  • Grypa-  pić 20 kropli nalewki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem
  • Ból zęba– żuć liść lub założyć tampon nasączony sokiem
  • Katar– zakraplać po kilka kropli soku parę razy na dzień
  • Krwawienie z dziąseł – żuć wolno liść ( ok. 15 min.) rano i wieczorem
  • Paradentoza-żuć liść parę razy dziennie  oraz pić sok po 20 kropli przed jedzeniem
  • Oparzenia- przecierać świeżym sokiem kilka razy dziennie
  • Wszelkie zranienia, rany szarpane, cięte, blizny pooperacyjne – przemywać sokiem lub przyłożyć kompres nasączony sokiem
  • Brodawki-przykładać gazę nasączoną sokiem lub nalewką kilka razy dziennie. Powtarzać aż do zniknięcia brodawki.
  • Trądzik, wrzody, czyraki, ropne chroniczne wypryski-rano i wieczorem przykładać kompres nasączony świeżym sokiem lub nalewką, dodatkowo pić po 20 kropli soku dwa razy dziennie
  • Zapalenie stawów-wcierać sok lub nalewkę rano i wieczorem
  • Krople do oczu, nosa, uszu(wg. J. Zawadzkiej) zmiażdżyć listek ,uprzednio umyty, wycisnąć przez sterylną gazę, zakropić po 1 kropli do oczu 2 razy dziennie. Pieczenie szybko ustąpi. Kropli użyjemy też do nosa stosując po 2 krople dwa razy dziennie. Ulga nastąpi bardzo szybko. Przy bólu uszu zakropić 2-3 krople (ból powinien ustąpić natychmiast)Następnie należy natrzeć okolice uszu i skroni sokiem.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz