Roślina ta zwana także gruszką ziemną lub słonecznikiem bulwiastym ze względu na podobieństwo do słonecznika oraz ze względu na jadalne bulwy wytwarzane przez roślinę na podziemnych pędach pochodzi z Ameryki Północnej.
Bardzo prosta w uprawie na polskich glebach czy w ogródkach. Jej podziemne, jadalne bulwy są zimotrwałe, co oznacza że mogą być zbierane jesienią bądź też na wiosnę. W smaku lekko słodkie, chrupiące, podobne do rzodkiewki czy kalarepy lecz bez piekącego akcentu..
Bulwy topinamburu zawierają inulinę, wielocukry i cukry proste, polisacharydy, białka, pektyny, błonnik, kwasy organiczne, śluzy, tłuszcze, krzemionkę, sole mineralne, potas, cynk, fosfor i żelazo. Przez te właśnie wartości topinambur ma działanie: przeciwcukrzycowe,osłaniające,dietetyczne, przeciwzapalne i wzmacniające.
Polecany chorym na serce, cukrzykom, wszystkim którzy chcą wzmocnić organizm.
Spożywanie bulw zapobiega:
- infekcjom dróg moczowych
- obniża podwyższony poziom cholesterolu i glikozy
- ułatwia odchudzanie
- odtruwa organizm z alkoholu i metali ciężkich
- osłania błony śluzowe żołądka
- przeciwdziała zaparciom
- obniża poziom kwasu mlekowego
- poprawia przemianę materii
- zapobiega anemii
Źródło kliknij.
Świetny post!
OdpowiedzUsuńUwielbiam topinambur.