Czarny
kminek, czarnuszka lub nigella sativa - to tylko niektóre z nazw
magicznej przyprawy, która może zupełnie odmienić wasze życie. Jest
pełna aromatów i substancji odżywczych o niezwykłych właściwościach
leczniczych, które ludzkość docenia już od tysięcy lat. Wzmianki o
czarnuszce możemy znaleźć nawet w asyryjskiej księdze ziół, zalecającej
jej stosowanie jako środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości skórne.
To właśnie czarnuszka, obok kąpieli w mleku, miała być sekretem urody
Kleopatry. Co ciekawe, egipscy medycy bardzo chętnie przepisywali tę
przyprawę jako skuteczny środek na wszelkiego rodzaju przeziębienia,
alergie, problemy trawienne i bóle. Czarnuszka była na tyle popularnym
środkiem leczniczym, iż znalazła się nawet w grobowcu Tutenchamona, jako
element jego wyprawki w zaświaty.
Ta pochodząca z północnej Afryki
przyprawa także dziś robi prawdziwą furorę. Doceniamy nie tylko jej
pozytywny wpływ na nasz organizm, ale także wyjątkowy smak. Każdy, kto
choć raz odczuje jej prozdrowotne właściwości, z pewnością nie będzie
chciał z nich zrezygnować.
Niewielkie ziarenka czarnuszki mogą was
naprawdę bardzo mocno zaskoczyć. Znajdziemy w nich ponad 100 związków
aktywnych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Czarnuszka zawiera
w sobie różnorodne kwasy tłuszczowe, w tym bardzo rzadki kwas
eikozadienowy, palmitynowy i mirystynowy. Ponadto, jest fantastycznym
źródłem fosfolipidów, flawonoidów oraz pełnowartościowych białek. Na tym
jednak nie kończą się zalety tych ziarenek. Jedząc czarnuszkę
dostarczamy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych, w
tym witaminy A, E, F i B a także cynk, selen, sód, potas, magnez i wapń.
Komu pomoże czarnuszka?
Bardzo trudno jest znaleźć argumenty,
które miałby przemawiać za wyeliminowaniem czarnuszki z naszej diety.
Wręcz przeciwnie - jej zalety można wymieniać bez końca. Jedną z
najważniejszych, jest bez wątpienia fakt, iż doskonale wpływa ona na
nasz układ odpornościowy. Ponadto, jej spożywanie (zwłaszcza w formie
oleju) zaleca się anemikom, gdyż zawarte w niej związki pomagają
podnieść poziom hemoglobiny oraz erytrocytów.
Czarnuszka doskonale oczyści i odkazi
nasz organizm, a wszystko to za sprawą tymochinonu. Udowodniono, że
związek ten posiada wyjątkowe właściwości antygrzybiczne i
przeciwbakteryjne. Co więcej, naukowcy potwierdzili, że spożywanie oleju
z czarnuszki pomaga zwalczać różnego rodzaju pasożyty w tym owsiki,
tasiemca, a nawet włośnia krętego.
Te małe, niepozorne ziarenka mogą
również okazać się pomocne w walce z wieloma poważnymi chorobami.
Włączenie czarnuszki do diety zaleca się wszystkim osobom zmagającym się
ze zbyt wysokim ciśnieniem. Jest to także doskonały środek dla
cierpiących na problemy żołądkowe, w tym także chorobę wrzodową i
refluks. Bardzo często stosuje się ją również jako środek zapobiegający
osteoporozie oraz formowaniu się kamieni nerkowych. O czarnuszce powinni
pamiętać astmatycy i alergicy. Substancje zawarte w tych ziarenkach
mogą przynieść im znaczącą ulgę oraz złagodzić objawy ich chorób.
Czarnuszką powinny zainteresować się
przede wszystkim panie, gdyż czyni ona nas nie tylko zdrowszymi, ale
także piękniejszymi. Doskonale wpływa na kondycję naszych włosów,
wzmacniając je, zapobiegając łysieniu oraz zwalczając łupież.
Naukowcy są przekonani, że na tym nie
kończą się właściwości czarnuszki. W dalszym ciągu prowadzi się
różnorodne badania nad jej leczniczym zastosowaniem, a ich wyniki z
pewnością jeszcze nas zadziwią.
Pobrano z: http://smaker.pl/
Bardzo ciekawy artykuł. Niestety czasem ciężko jest dostać dobrej jakości czarnuszkę, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, ale na pewno warto na nią polować. Pozdrawiam i czekam na więcej artykułów ryczałt ewidencjonowany
OdpowiedzUsuń